jan
17

A Fiatal Írók Szövetsége levélben jelezte L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak és Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárnak, hogy a Móricz Zsigmond Irodalmi ösztöndíj pótlásának ügyében csak azt tartja elfogadhatónak, ha idén dupla kerettel rendelkezhet az ösztöndíj.

 

Tisztelt Államtitkár Úr és Helyettes Államtitkár Asszony!

 

A fiatal írók és érdekképviseleti szervezeteik a művészeti ösztöndíjak lebonyolítását megnehezítő szervezeti átalakításokra való tekintettel eddig is türelemmel várták, hogy 2012-ben megjelenjen a Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj pályázati felhívása. Ennek elmaradását is megértéssel fogadták mindezidáig, hiszen bíztak abban, hogy a Minisztérium a FISZ és a kurátorok kérésének megfelelően hamarosan megjelenteti a pályázati felhívást, és az elvárható korrektség jegyében teljes mértékben kompenzálni fogja a kiesett 2012-es évet.

L. Simon László Államtitkár Úr január 9-én a következőket nyilatkozta egy MTI beszámoló szerint: „A művészeti ösztöndíjakról szólva hangsúlyozta, hogy a – jogszabályi változások és az intézményi átszervezés miatt – tavaly kiesett lehetőségeket pótolva a MANK egy évvel megemeli a jelentkezési korhatárt, továbbá a havi ösztöndíjak összege 100 ezer forintra emelkedett és a jövőben 11 hónap helyett egy éven át jár. Az ösztöndíjak kiírása hamarosan megtörténik – tette hozzá.”

Egyrészt örömmel fogadjuk, hogy az ösztöndíjak kiírása hamarosan megtörténik, hogy összegük és időtartamuk is emelkedik, ráadásul a korhatár is egy évvel magasabb lesz idén. Másrészt viszont mindezek ellenére sem látjuk biztosítottnak a 2012-es év pótlását, ezért újfent jelezni szeretnénk Önöknek, hogy a Fiatal Írók Szövetsége teljesen elfogadhatatlannak tartaná egy teljes év példátlan kimaradását.

Reméljük, pusztán félreérthető vagy hiányos volt a tudósítás, és 2013-ban a szakma várakozásinknak megfelelően dupla kerettel rendelkezhetnek a művészeti ösztöndíjak, így a Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj is. Minden más megoldást az ösztöndíj hagyományai, a pályáztatás éves késlekedése, valamint a fiatal írótársadalom eddig tanúsított konstruktív és türelmes hozzáállása miatt is súlyosan méltánytalannak tartanánk.

Tisztelettel:

Budapest, 2012. 01. 12.

A Fiatal Írók Szövetségének elnöksége

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalirok.blog.hu/api/trackback/id/tr595011031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása