jan
11

Kedves Tagunk, Barátunk, Ismerősünk!

Vélhetően tudjátok, hogy 2012-ben nem került kiírásra számos művészeti ösztöndíj, így a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj sem.  Érdekképviseleti feladatokat ellátó szervezetként a FISZ-nek kötelessége figyelemmel kísérni az ösztöndíj sorsát, illetve kötelessége közbenjárni annak fennmaradásáért. Ezért év közben több alkalommal jeleztük a Minisztérium felé, hogy elfogahatatlannak tartanánk a 2012-es ösztöndíj kimaradását, illetve megkíséreltük megtudni, hogy mikor kerül végre kiírásra, milyen feltételekkel és mekkora keret áll majd rendelkezésre. 

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy eddig milyen hivatalos kommunikáció történt az ügyben, jelenleg mire várunk, mit remélünk és mit tartanánk  megnyugtató megoldásnak.

A FISZ elnöksége szeptemberben már nem látta biztosítottnak, hogy a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj kiírásra 2012-ben megtörténik, ráadásul annak sorsáról semmiféle hivatalos nyilatkozatot nem született a kormányzat részéről, ezért szeptemberi ülésén úgy döntött, hivatalos levélben keresi meg a kultúráért felelős államtitkárságot. Erre nem kaptunk olyan hivatalos választ, mely alapján megnyugatatóan tájékoztatni tudtuk volna tagságunkat.

elnökségi levél 2012okt9  időrendben az első.jpg

Természetesen nem kizárólag mi próbálkoztunk informálódni az ösztöndíjakkal kapcsolatban, ezért novemberben a különböző művészeti ösztöndíjak kurátorai, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj kurátorainak kezdeményezésére ,az alábbi közös levéllel fordultak L. Simon László államtitkárhoz:

kurátorok első levele időrendben a második.jpg

Közös levelünkre már érkezett hivatalos válasz, amit Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár jegyez. 

Hammerstein levele időrendben a harmadik.jpgHammerstein levele ugyan reagál egy fontos felvetésünkre, ami az életkorral kapcsolatos. Hiszen ezen ösztöndíjak fiatal alkotóknak szólnak, így számos szerző, alkotó, művész vagy épp kutató kicsúszhat a korhatárból a ki nem írt pályázat miatt, azonban nem reagál arra a felvetésre, hogy a 2012-es kerettel megnövelve, 2013-ban megduplázott kerettel kerüljenek kiírásra az érintett ösztöndíjak. Mivel kurátorként úgy gondoltuk, hogy ez a probléma nem egyszerű részletkérdés, ismét közös levélben fordultunk az államtitkársághoz, immár közvetlenül Hammerstein Judithoz:

kurátorok második levele időrendben a ngyedik.jpg

Utolsó levelünkre hivatalos válasz még nem érkezett. Reméljük, hogy az ígéreteknek megfelelően végre kiírásra kerülnek az idei ösztöndíjak. Ugyanakkor nem szeretnénk, ha a tavalyi ösztöndjíak ügye elsikkadna, az ügyben csak azt tartjuk elfogadhatónak, ha 2013-ban dupla keretről rendelkezne a pályázat. Amennyiben úgy éreznénk, hogy nem rendeződik megnyugtatóan az ösztöndíjak sorsa, hogy méltánytalan megoldás születik az ügyben, akkor a magunk eszközeivel, kurátortársainkkal közösen továbbra is küzdeni fogunk az ösztöndíjak helyzetének méltányos rendezése érdekében, hogy egyetlen pályázót se érhessen hátrány.

Figyelmeteket és megértéseteket köszönve, a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj FISZ által delegált kurátorai: Csepregi János és Kollár Árpád

Frissítés: L. Simon László január 9-én az ügyben a következőket fogalmazta meg egy MTI beszámoló szerint: "A művészeti ösztöndíjakról szólva hangsúlyozta, hogy a – jogszabályi változások és az intézményi átszervezés miatt – tavaly kiesett lehetőségeket pótolva a MANK egy évvel megemeli a jelentkezési korhatárt, továbbá a havi ösztöndíjak összege 100 ezer forintra emelkedett és a jövőben 11 hónap helyett egy éven át jár. Az ösztöndíjak kiírása hamarosan megtörténik – tette hozzá."

Egyrészt örömmel fogadjuk, hogy megemelkedik az ösztöndíj összege és időtartama, hogy a korhatár is egy évvel magasabb lesz idén, másrészt mindezek ellenére sem látjuk biztosítottnak a kimaradt 2012-es év pótlását, ezért újfent jelezni fogjuk a Minisztériumnak, hogy teljesen elfogadhatatlannak tartanánk egy teljes év kiesését.

 

fiszlogo.jpg

Ha tetszik az ötlet, esetleg ismersz másokat is, akiket érdekelne a program, megköszönjük, ha felhívod ránk a figyelmet! Ha érdekel a FISZ tevékenysége, ha van kedved a részesévé válni, akkor bátran csatlakozz a Fiatal Írók Szövetségének facebookos oldalához! 

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalirok.blog.hu/api/trackback/id/tr605011928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása