dec
10

A Fiatal Írók Szövetsége büszkén mutatja be a FISZ Könyvek-sorozat legújabb, 56. darabját, IZSÓ ZITA: TENGERLAKÓ című verseskötetét.

Bemutató időpontja: 2011. december 16. 19-21h

Helyszíne: az A38 Hajó Kiállítóterme (a Petőfi híd budai hídfőjénél)

Zenél? Kéknyúl Trió Dedikál? Izsó Zita

Az esten Guary Szandra olvas fel a kötet verseiből.

 

A rendezvény ingyenes. A kötet a bemutató alkalmából 40% kedvezménnyel vásárolható!

Izsó Zitáról: 1986-ban született Budapesten. Írásait többek között az Alföld, a Kortárs, a Magyar Napló, az Élet és Irodalom, az Ex Symposion, a Hitel, a Kalligram, a kolozsvári Helikon, az Irodalmi Jelen és a Prae fogadta el. Ez az első kötete.

G. István László a Tengerlakóról:

"A tengerlakó egyszerre túlvilági és evilági lény: „vízen jár, de megsüllyed a föld a talpa alatt”. Látomásai, szögletes kijelentései nem kíméletesek – sem a drámai térben megjelenő másikkal, sem a lírai térben megjelenő énnel.

A mondatok szomjúságot hagynak maguk után – az olvasó rögtön újabb és újabb versekhez lapoz. Emlékezetes kijelentések akaszkodnak rögtön rá, mint a bogáncs: a fogyasztói világ infantilizmusáról: „nagykorú felnőttek helyett / sok lejárt szavatosságú gyerek”, az önkép misztériumáról: „az ember végül is önmagát is csak bérli”, vagy a fiatal felnőttlét szorongásairól: a „szülők sírni hagyják a gyereket, hogy megszokja, nincsenek istenek”.

A képek meghökkentőek, merészek. A vers még sokszor önfeledten köti a megtalált és kifejtett hasonlat-szalagokat csokorba, villódznak a szellemes, szemléletes analógiák, mint a víztükör felszínén a fény. Aztán egyszerre megállunk: a szöveg lehiggad, a drámai kontúr letisztul, a kijelentés „gyorsan mélyül, mint egy túl sokat / látott gyermek szeme”. Ezek az igazán ígéretes pillanatok. Mert azt sejtetik, hogy erre az első kötetre érdemes lesz odafigyelnünk. A nyugtalanság nem önmagáért való, öngerjesztően keresett lírai idegesség, a beszédben valódi „kényszerleszállást végző imák” forognak. A bűntudat emlékezetes képeket hagy kimondásában a világra: mint aki „ismeretlen katona sírjáról fejfát lopott”."

Kéknyúl Trió: Premecz Mátyás - Hammond orgona, Badics Márk - dob, Zádor Tamás - gitár

A Kéknyúl zenekar az országban egyedülálló felállásban játszik szórakoztatónak mondott orgonás jazzfunkbluest. A műsor javát saját dalok alkotják, amit a nagy öregek iránti tiszteletből néhány klasszikus darab feldolgozása tesz teljessé. A zenekarnak idén júniusban jelent meg "Nahát Babám" című lemeze, amely összegzése az elmúlt évek fáradhatatlan munkájának.

Ha tetszik az ötlet, esetleg ismersz másokat is, akiket érdekelne a téma, megköszönjük, ha felhívod az ő figyelmüket is programunkra! Ha érdekel a FISZ tevékenysége, ha van kedved a részesévé válni, akkor bátran csatlakozz a Fiatal Írók Szövetségének facebookos oldalához! 

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalirok.blog.hu/api/trackback/id/tr753454106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása