már
26

A mai napon közétett, több irodalmi szervezet által jegyzett nyílt levéllel kapcsolatban a sajtóban téves megfogalmazások és hamis értelmezések terjedtek el. A nyílt levél semmilyen módon nem állítja, hogy a József Attila-díj idei díjazottjai közül bárki kirekesztő vagy rasszista nézeteket vallana, és semmilyen formában nem vitatja sem a díjazottak szakmai érdemeit, sem a szakmai bizottság javaslatait és munkáját.

A közleményt kiadó irodalmi szervezetek egyértelműen a mindenkori miniszter három éve tartó önkényes gyakorlata ellen emelték fel a szavukat, mert az nem fogadja el a mindenkori szakmai bizottság döntését. Az eljárás ellen az érintett szervezetek többször is felszólaltak, tárgyalásokat kezdeményeztek, eredménytelenül. Éppen ezért hozták meg azt a döntést, hogy a jövőben addig nem kívánnak részt venni a jelölési folyamatban, amíg a díj szakmai rehabilitációja nem történik meg.

A levél azon súlyosan félreértelmezett mondata, mely szerint „Az irodalmi szervezetek által többször bírált eljárás következménye az is, hogy idén több olyan ember vehetett át díjat, akik nyíltan kirekesztő és rasszista nézeteik miatt méltatlanok bármiféle kitüntetésre.” egyértelműen nem a József Attila-díjra vonatkozik, hanem a művészeti középdíjak körül kialakult idei helyzetre. Hiszen ahogy arról a sajtó is beszámolt, a rossz miniszteri gyakorlat idén másik művészeti középdíj és más kitüntetések esetében vezetett olyan helyzethez, hogy arra méltatlan személyt is díjaztak. A Táncsics Mihály-díj egyik díjazottját Balog Zoltán Miniszter Úr a díj visszaadására is kérte.

Minden ellentétes állítás, sajtóbeli értelmezés téves és félrevezető, ellenkezik alulírott szervezetek demokratikus elveivel, tevékenységével és megnyilatkozásaival, éppen ezért elhatárolódnak ezektől.

 

Fiatal Írók Szövetsége

József Attila Kör

Magyar Műfordítók Egyesülete

Szépírók Társasága

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalirok.blog.hu/api/trackback/id/tr325173941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása