máj
17

Az ellenkultúra  örök vezérkönyve? 

JACK KEROUAC: ÚTON - AZ EREDETI TEKERCS

KRITIKUSTUSA No 6.

Időpont:  2012. május 23. szerda 18:00

Helyszín: Púder Bárszínház és Galéria (Bp. Ráday u. 8.)

Akik a könyvről beszélgetnek:  Falvai Mátyás, Kerek Roland és Pallag Zoltán.

Moderátor:  Bárány Tibor

A programot támogatja: MASZRE, NKA, Európa Kiadó

Az esemény a Facebookon

kritikustusakerouac.jpg

 

Egy kis kedvcsináló a beszélgetéshez: 

Jack Kerouac beatbibliája, az Úton – Az eredeti tekercs 2011 végén, M. Nagy Miklós fordításában jelent meg az Európánál, és egyből a kiadó sikerkönyve lett. A 2012-es cannes-i filmfesztiválon pedig a könyvből készült, a brazil Walter Salles rendezésében készült fim is indul az Arany Pálmáért.

Az eredeti, vágatlan szöveg megjelenése és a filmadaptáció mellett a magyar kiadás sikerében négy tényező bizonyosan szerepet játszott: a szép kiadás; a nosztalgia, amely a korábbi két fordításból, Déry György és Bartos Tibor átültetésből ered; a kíváncsiság, hogy milyen is a vágatlan Úton – és persze a kultusz, amely az establishmenttel szembeni lázadás örök vezérkönyvét övezi. De vajon tényleg ezt jelenti-e a magyar olvasóknak a beatbiblia? Megszólítja-e a mai tizenéveseket is? Észrevehető-e a művészregény a kultkönyv árnyékában?

Mi is az a Kritikustusa? 

A Kritikustusa a Fiatal Írók Szövetsége 2011 tavaszán elindított programsorozata. A kerekasztal-beszélgetésekre tehetséges, részben fiatal, részben már rutinos irodalomtörténészeket, kritikusokat kér fel a FISZ. A résztvevők egy-egy friss megjelenésről vagy aktuális irodalmi jelenségről beszélgetnek. Az események célja, hogy a fiatal kritikusok a szélesebb közönség előtt is bemutatkozhassanak, illetve tapasztalatot szerezzenek a nyilvános szereplésben. Emellett lehetőség nyílik a generációs kritikai párbeszédre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalirok.blog.hu/api/trackback/id/tr824521524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása