júl
4

- A Kínai Népköztársaságot önvizsgálatra késztette a Fiatal Írók Szövetségének public art- projektje, az Irodalmi Peep Show! Ezért döntöttünk Weiwei elengedése mellett - mondta el nemzetközi sajtótájékoztatón Pekingben Ven Csia-pao tegnap helyi idő szerint 18 órakor. Az államfő elárulta, azért csak 10 nappal az esemény után oszthatja meg ezt az információt, mert szerette volna elkerülni, hogy bárki is azt gondolja, a FISZ áll európai látogatása hátterében (a Kínai Nagykövetség és a FISZ irodája egyébként egyaránt a Bajza utcában található), bár kétségtelen, hogy az Ünnepi Könyvhétre megjelent Hany Istókról szóló könyv is nagyban hozzájárult ahhoz.

A népköztársaság miniszterelnöke kijelentette, bár személyesen nem látta az Irodalmi Peep Showt, de a Facebook-ra felkerült képek, illetve Kína magyarországi hírszerzőinek (japán turistáknak álcázva közelítették meg a kartonépítményt) megrázó beszámolói,  annyira felzaklatták őt és párttársait, hogy kénytelenek voltak beismerni, nem állhatnak a kortárs művészet útjába, a rendszerellenes kritikái miatt fogvatartott világhírű képzőművész szabadságát vissza kell adniuk!

2011. június 5-én Szombathy Bálint  az Irodalmi Peep Show vendégeként 45 percen keresztül üldögélt egy fejére húzott szatyorral, így tiltakozva a kínai művész bebörtönözése ellen. A vajdasági származású író, képzőművész, műkritikus, akit Kínában egyszerűen csak úgy emlegetnek, hogy "az ember, aki egyetlen piros szatyorral visszadta Weiwei szabadságát, mikor már azt hittük, hogy nem szabadul ki soha", elmondta, nem várt globális hatást akciójától, ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő barátja elárulta, Szombathy már újabb politikai foglyok kiszabadításán töri a fejét.
 

Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke örömmel üdvözölte a híreket, illetve jelezte, szervezetük a későbbiekben is szeretne szokatlan, a hagyományos irodalmi happeningektől eltérő propgramokat szervezni, melyek kigondolásához és megvalósításához szívesen várják lelkes fiatalok jelentkezését. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalirok.blog.hu/api/trackback/id/tr123023728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása