máj
30

A Fiatal Írók Szövetségének olvasásnépszerűsítést célzó Irodalmi Peepshow programján az olvasóknak sajátos környezetben lesz alkalmuk találkozni számos kortárs magyar íróval. Egy a Deák Ferenc utcában felállításra kerülő, labirintusszerű objektum két fülkéjében június 4-én és 5-én (szombaton és vasárnap) előreláthatóan 12 és 19 óra között lehet meglesni a szerzőket.

Az írók körülbelül félóránként váltják egymást, bárki megtekintheti őket (cseppet sem) természetes környezetükben, amint írnak, esznek, isznak, olvasnak, ücsörögnek vagy éppen unottan bámulnak maguk elé, netán reagálnak az olvasók üzeneteire, tesznek valamit vagy semmit.

Amikor a leskelődő olvasó elhelyez egy jelképes fillért, üzenetet vagy dedikálásra szánt könyvet az író kartonbútorokkal berendezett fülkéjében, szétnyílik a függöny, és az olvasó áttételesen interakcióba léphet pár percre magával az íróval.

A leskelődés olyan gyönyör, amely minden bizonnyal az emberiség kezdete óta kísért bennünket, saját korunk pedig egyre kevésbé igyekszik ellenállni ennek a kísértésnek. A kihallgatott, meglesett pillanatok hitelesnek tűnnek, abba az illúzióba ringatnak, hogy amit látunk, mentes a manipulációtól, hogy torzítatlan, egyszóval, hogy maga a valóság.

A projekt az irodalom társadalmi vetületének kifordítását célozza meg. Az olvasó és az író kapcsolatának mitikus felfogása helyett új képet vázol fel, hiszen a művész kiszolgáltatódik az olvasói tekintetnek, önmaga is látványosságként jelenik meg, az esemény így ráirányítja a figyelmet az írók többszörösen kiszolgáltatott helyzetére. Ugyanakkor az olvasó sincs kizárólagos hatalmi helyzetben, nem tudja mit fog kapni, mi vár rá a kukkolda elzárt terében, a látványosság bármelyik pillanatban provokációvá változhat. 

Az olvasó és író kapcsolatának hagyományos felfogása egyszerre hordozza a kultikus bálványtisztelet és a voyeurizmus vonásait. A szerző az olvasói vágy tárgya, a szöveg mögötti személyiség mindig is a befogadói kíváncsiság titkos célpontja volt, nem beszélve az olvasónak az ihlet pillanatát célzó kíváncsiságáról. Mi történik, ha felfedjük a személyt? Mihez kezd az író az anonim kíváncsiságnak kiszolgáltatva? Mihez kezd az olvasó, ha tudja, hogy az író pár percre csak az övé lehet? 

Az olvasó számára a Könyvhét az irodalom ünnepe, hiszen testközelbe kerülhet kedvenceivel. A Peepshow ennek a lehetőségnek a radikalizálása, hiszen a befogadó úgy kerülhet karnyújtásnyira rajongása tárgyához, hogy az írónak le kell vetkőznie minden álcáját.

A rendezvény alapötlete Nemes Z. Márió költőtől származik, a kivitelezés Horváth Csaba Árpád public art művész munkája. A résztvevő írók listája folyamatosan bővül:

Támogatóink: MASZRE, TERBE KARTON DESIGN


Kapcsolat: fiatalirok@gmail.com / + 36/70/9428312 (Kollár Árpád) 

 

UPDATE: Az eseményhez a Facebookon ide kattintva csatlakozhatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalirok.blog.hu/api/trackback/id/tr472943809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása